Contact:  Vodafone: 0723 318 590  
Vodafone este telefonul la care ma gasiti oriunde. La celelate telefoane raspund doar daca sunt acasa. Nu sun inapoi la apelurile pierdute.
Va sugerez ca daca nu am raspuns sa sunati pe nr de Vodafone. MULTUMESC PENTRU INTELEGERE!

Din experienta mea reiese ca cei cu care am vorbit direct au inteles mult mai exact situatia indiferent daca au comandat sau nu !!! Cu foarte multe persoane care nu au acceptat aceasta discutie directa au aparut neintelegeri. Nu vreau sa pacalesc pe nimeni, nu vreau sa fortez pe nimeni sa cumpere sau sa vorbeasca cu mine. E alegerea dvs. Insa e posibil ca sa aveti nemultumiri care ar fi foarte probabil sa le eliminati daca am discuta direct si ati intelege exact situatia cu ceea ce comandati !!! Discutia directa e mult mai bogata in nuante si intelegerea este mult mai buna. Intrebarile au un raspuns instantaneu si se pot face precizari pana intelegerea este corecta si completa !!!
Prima pagină Impresii Contact  
  Nu aveti produse in cosul de cumparaturi.   Cosul meu
de
cumparaturi
    Anticariat Librarie => Lista carti => Cautare: Vlad Musatescu
Pagini:  ( 1 )  2 >>  
        Detalii

Extravagantul Conan Doi - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 20/13 cm-
am aceste titluri si in editiile aparute separat - rog dati clic pe autor - apar 2 pagini cu cartile autorului.

2 volume,

vol 1
De-a Puia-Gaia
De-a Baba-Oarba [incepe la pag 255]

vol 2 contine:
De-a V-ati Ascunselea
De-a Baza [incepe la pag 207]

sunt parti ale ciclului "Jocurile detectivului Conan"

Nu știu în ce măsură se poate vorbi de o tradiție românească a romanului polițist românesc, mai ales că nu sunt decât un cititor accidental al genului. Dar cred că nici o istorie a policier-ului autohton nu l-ar putea ignora pe Vlad Mușatescu pentru tetralogia avându-l ca erou pe detectivul gurmand și încurcă-lume Al Conan Doi, scriitor mereu în căutarea unei oaze de liniște, unde să-și poată scrie romanele. Oază de liniște care, odată găsită, devine repede scena unei noi aventuri. Reunite sub titlul Extravagantul Conan Doi (ediția definitivă, în două volume groase, a apărut în urma unei discuții cu Marin Preda), cele patru părți ale seriei au fost încă din epocă reale bestseller-uri, și încă nu și-au pierdut din farmec.

Cea de a treia parte a aventurilor lui Al Conan Doi îl duce pe simpaticul și flămândul detectiv în… Delta Dunării. Cu ajutorul eternei Tanti Ralița, mătușa dependentă de cafea, Mărășești și filme cu gangsteri, îndrăgostitul de bătrâna Erika ajunge să se refugieze pe tărâmul rezervației naturale cel mai promovate atunci. În căutare de liniște, mult pește și noi trăsnăi. Nu am înțeles niciodată fascinația pentru pescuit, dar pentru Al Conan Delta este un paradis patriarhal, departe de bulgăroaica Penke și ochiul ei vigilent, credincios regimului drastic de slăbire. Delta, cu mult pește, pește de toate felurile, un Eden piscicol pentru un detectiv amator, grăsuliu și mâncăcios. Și găzduit de o familie de lipoveni de la Mila 41 – Stepan, mare amator de vodka-satelit, Mașa-Garafa și puștiul Vova, plus porcul Sandolea – Al Conan Doi își respectă cu sfințenie regimul dietetic. Se hrănește cu borș de șaran (crap) în castroane imense, șaran și alte specii solzoase prăjite în ulei de rapiță, chiftele de știucă și tot soiul de alte preparate specifice, spălate cu sticle de vin acru, condimentate cu brânză de baltă și cafea pregătită în gamela pentru mujdei. Tot acolo va trece în două rânduri prin experiența curat antropologică și intens gastronomică a nunții lipovenești, prima oară ca invitat de seamă al noii nunți între Stepan și Mașa-Garafa, nuntă repetată periodic din motive ascunse. Și casnice. Vorba aceluiași Stepan, facem roman, domnu’ Conan. Doar că domnul Conan nici măcar nu s-a așezat vreo clipă la mașina de scris.

Nu durează mult până când Al Conan Doi să reușească (din nou) să tulbure viața liniștitei așezări de pescari. Mai întâi pune în alertă CAP-ul local, alarmat că ziaristul de la Fapta a venit să scrie despre ei. CAP cu membri ca Hristu Ferșampanos (singurul descendent din regiune al galilor) , Milipoc Papașa, Pilu Arambașa și restul personagiilor pitorești. Apoi, firește, dă peste cap siesta unicului oficiu poștal de la Mila 41, cu factorul său Mișa Negroponte, cel cu bicicletă și o spaimă atavică de apă, mai ales potabilă. Și pe care trăscăul de Tâncăbești îl face să devină, etilic de rapid, fanul numărul 1 al scriitorului pripășit în Deltă. Oficiu poștal condus cu o mână de fier de tomnatica și seducătoarea Moira Gherghidap, destul de trecută și cu un vag breton sub nasul acvilin, dar foarte interesată de Al Conan Doi. Poate prea interesată. Și pasionată de divinație, mai ales de cititul în cafea.

Așa cum se întâmplă în toate aventurile sale, Al Conan Doi reușește să se împrietenească și cu o echipă de aparenți cineaști, conduși de experimentatul regizor Socrate Cotoi, trupă de șoc ce îi include și pe Grigulea Pîșu, Gică Bendix în rol de cascador, tovarășul Cotonog ca director de producție și Romeo Pârvuică, fost căpitan de apă dulce. Veniți oficial să imortalizeze frumusețile Deltei și la fel de flămânzi ca îndrăgitul Al Conan Doi, pe care îl înconjoară imediat cu o afecțiune bine jucată, ar fi cei mai buni prieteni ai acestuia. Dacă vigilentul Al Conan Doi nu ar prinde firul deșirat al unei conspirații, ce amenință să aducă grave prejudicii avutului obștesc (sau cam așa ceva), iar conștiința lui civică nu l-ar îndemna să oprească planul cvintetului de fantastici, sprijiniți și de Moira Gherghidap. Și dacă adaugi la asta ca ingrediente una magazine cu batog de morun, una dirigintă de poștă care visează la luxul occidental, cinci infractori nu foarte inspirați, adăugând un polonic de fler detectivistic marca Al Conan Doi…

Cumva, de fiecare dată când se apucă de o anchetă, Al Conan Doi reușește cu real succes nu doar să încurce lucrurile până ai nevoie de multă răbdare să le mai scoți la lumină, dar mai ales să provoace o serie de gaguri și isprăvi vrednice de cele mai bune comedii mute din epoca de aur a cinematografului. Pasionat de romane cu mistere și filme cu gangsteri, rotofeiul scriitor vede peste tot amenințări și planuri complicate, iar lupta lui cu elementele infracționale înrăite transformă viața până mai ieri liniștită a micii localității într-un spectacol de bâlci. Iar tocmai când e sigur că potențialii criminali au fost anihilați, apare un complice la care nimeni nu se aștepta. Numai milițian însărcinat cu un caz în care s-a implicat Al Conan Doi să nu fii. Mai bine demisionezi și te apuci de pescuit în Deltă, ori te întreci la băut vodka-satelit cu Stepan Cușeai. Scapi măcar cu nervii întregi.

Vlad Mușatescu a găsit cu această tetralogie formula câștigătoare, combinând elementele de bază ale romanului polițist cu un umor de bună calitate, în parte onomastic, în parte cinematografic, nume trăsnite, plus comic de situație și gaguri peste gaguri, întregul având în centru un anti-erou pe care nu poți să nu-l îndrăgești. Dincolo de comic, a reușit să-și găsească personaje memorabile, a reușit să construiască de fiecare dată un schelet epic funcțional și interesant, a reușit acea tensiune a unei narațiuni bine ținute în frâu. Genul de carte la care râzi, foarte deschis și fără să te abții, și la recitirea cu numărul X. Sigur, se pot face referințe, trimiteri și apropieri, se poate vorbi despre elementele esențiale ale romanului polițist. Etc. Dar esențial rămâne că au fost romane de succes atunci, sunt citite și astăzi cu aceeași plăcere, și în mai bine de trei decenii nu și-au pierdut deloc farmecul. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, este un vis inaccesibil pentru destui autori.
de pe blogul lui Cinabru
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Unchiul Andi detectivul si nepotii sai ostrogotii - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 20/14 cm
Fara descriere
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Almanahul copiilor 1979 - un colectiv de autori

Anticariat carti copii, elevi, scolari, aventura, povesti, basme, benzi desenate
Format:
de format ceva mai mic decat A4, cu multe ilustratii

contine 3 serii de benzi desenate din care mentionez Cetatea genovezilor - de Radu Theodoru, desene de Sandu Florea [pag 25 - 48]
multe alte subiecte scrise de celebrii autori de carti pt copii, dintre care mentionez cativa: Mircea Sintimbreanu, Ana Blandiana, Lucia Olteanu, Al. Mitru, Mircea Micu, Al. Gheorghiu Pogonesti, Dumitru Toma, Ovidiu Zotta, Vlad Musatescu
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

De-a Baba-Oarba - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 16/12 cm-
Face parte din ciclul "Jocurile detectivului Conan"

Cred că îmi voi aduce mereu aminte de prima ediție din aventurile imaginate de Vlad Mușatescu, cele patru volume micuțe din colecția Aventura (parcă așa se numea) cu coperți caricaturale, viu colorate, aproape în spiritul psihedelic din Yellow Submarine, că tot era aproape de epoca în cauză. Și îi mulțumesc unchiului care a renunțat la ele în favoarea unui vag nepot, pe care nici nu-l cunoștea prea bine.

Nu mai am edițiile acelea, cărțile mai și mor. Am găsit până la urmă ediția scoasă la Cartea Românească, în bună parte apărută datorită invitației amuzate și binevoitoare a lui Marin Preda, două volume de format ceva mai mare, ce au ajuns deja atât de zdrențuite că îmi certifică nu doar obsesia pentru aceste titluri, ci și necesitatea de a cumpăra, cât mai repede, ediția nouă, de lux.

Dintre toate aventurile canonice ale detectivului gurmand și rotofei Al Conan Doi - patru la număr, reunite în cele două volume borțoșele din Extravagantul Conan Doi - cea mai dragă îmi este și astăzi cea de a doua, De-a baba oarba, în care scriitorul mereu în căutarea unei oaze de liniște ajunge, de la o recomandare la alta, să descopere paradisul rural din idilicul cătun Colțiilupchii. Încercând să-și revină după pățaniile din pensiunea madamei Nachtigal, unde o moarte suspectă și goana după caseta cu pietricele prețioase îi transformase concediul de creație într-un roman de Agatha Christie, Al Conan Doi își face din nou geamantanul și pleacă din căminul conjugal administrat de blânda și dietetica Penke, în căutarea unui loc liniștit, eventual fără regim, unde să-și bată la mașina Erika mult-visatul roman. Firește, nici de această dată nu se va întâmpla. Acum îmi dau seama că Al Conan Doi se întâlnește în această serie de eșecuri creative cu Jerome K. Jerome din Arta de a nu scrie un roman. Niciunul dintre ei nu a reușit să scrie cartea îndelung dorită.

Hârtie, mașina de scris, brânză topită, creioane, gume, pixuri, indigo, carioce, costiță afumată, borcanul mare de Ness plin de cafea râșnită, plicuri de mușețel, salam de Sibiu confecționat la Sinaia, papucii, două calupuri de țigări, termosurile, dosarele cu documentarea, etc. Și o lacrimă de Baccardi înainte ca detectivul să plece în căutarea unei noi gazde. Destinația finală și mai mult accidentală - Colțiilupchii, cătun de o sălbăticie fermecătoare, unde toți sunt prea puțin primitori și îi urează bucureșteanului, mai mult sau mai puțin direct, să caute gazdă în altă parte. Toți, mai puțin misteriosul Gulliver Naiba, care îi oferă într-un bilețel agramat posibilitatea de a închiria sumbra Moară-dintr-un dud, construcție ce amestecă atmosfera de Mark Twain cu un vârf de cuțin de tensiune gotică.

Așa cum se întâmplă de fiecare dată în cvadrilogia Jocurilor..., Al Conan Doi va reuși din nou să pună la cale o anchetă aiuristică, de această dată ținta principală fiind Gulliver Naiba, bătrânul mag al comunei, cu melon și jachetă plină de nasturi, consumator și producător de benedictină, amator de ouă de barză cu duhoare de sulf, posesor al câinilor foarte răi Satan și Belphegor, foarte politicos și primitor. Bătrân de câteva mii de ani, temut și detestat ca adorator al Diavolului, se spune despre el că face vrăji, că găsește vitele pierdute, prepară filtre de dragoste, oficiază Liturghii Negre și poate fi în mai multe locuri în același timp. Îl adoră, după propria-i mărturie, pe Leonard, pe Marele Negru, pe Marele Țap tricornat și cernit. Stăpânul nostru. Domnul subpământului. Iar Gulliver Naiba nu este singurul nume trăznit. Nici de această dată.

Pentru că în cazul lui Vlad Mușatescu două sunt axele centrale ale arhitecturii umoristice. Prima este umorul de situație, gagul, întâmplarea, absurdul, prozatorul care cade într-un puț secat și este scos abia într-un târziu de toată comunitatea (motiv recurent la Vlad Mușatescu). Personajele sale cad, intră în belele, încurcă ițele, fac boroboață peste boroboață, mănâncă și beau hulpave și vesele, și cad, recad, și nu mai tac din gură. Gagul este adesea cinematografic, burlesc, și nu e de mirare că toată literatura sa are un puternic element filmic. A doua, și foarte importantă în narațiune, este cea a umorului onomastic, a numelor ghidușe, compuse, adesea absurde, pe filiera caragialiană și, la celălalt capăt al spectrului, mergând pâna la Ciberiada lui Slanislaw Lem. Sigur, forțând lucrurile. Dar când doar în De-a baba oarba ai personaje numite Tulli Pompadour, Polina Țilimindriu sau Țața Catarița cred că poți să ajungi până la ficțiunea speculativă clasică. Nu știu (și sunt foarte curios) cum reușea Vlad Mușatescu să adune acest dicționar onomastic absurd de amuzant, dar în bună parte persistența în memorie a galeriei sale de personaje i se datorează.

La Colțiilupchii Gulliver Naiba - cu care Al Conan Doi ajunge aproape să se împrietenească, pentru a-l supraveghea mai îndeaproape, ca un Sherlock Holmes de excepție și autohton - are aliații săi, în primul rând Polina Țilimindriu, moașa comunală și doritoare de măritiș cu stomatologul local, hippie-ul Tulli Pompadour, în ciuda dragostei pe care i-o poartă veterinarul oltean Geca Leoveanu-Zbanț, ce va intra repede în echipa anti-Naiba.
Pentru că apariția grăsuțului prozator pasionat de enigme va polariza rapid toată suflarea locului și va începe un adevărat război între Naiba și anti-Naiba, două facțiuni înverșunate până la fanatism. Mai ales după ce se află că Gulliver Naiba ar fi făcut rost, cu ajutorul chimistului amator Pompadour, de o poțiune care îl va îmbogăți. Cât de reală este vestea, cine este de fapt Gulliver Naiba și ce legătură are aici celebra tanti Ralița, ce gust are un pui la ceaun și din ce este făcută benedictina magului, câți poeți onirici are Colțiilupchii și ce caută acolo Al Conan Doi, sunt doar câteva dintre întrebările cărții. Și când ai un pre-final desfășurat la Iarmarok-and-roll story, în cel mai mare târg din zonă, unde echipa de șoc îl caută pe Naiba devorând cantități monstru de mititei, pastramă, salată de roșii, crenvurști și tocând banii la poker mecanic, rezultatul nu poate fi decât o catastrofă. În treacăt fie spus aventurile de la iarmaroc sunt poate cel mai distractiv capitol din toate cele patru părți.

Personajele noii aventuri sunt, ca de fiecare dată, un mix de naivitate, inteligență, răutate și bonomie, cu un adaos de morală și anti-morală specifică zonei. Personaje negative și pozitive, deși uneori granița e permeabilă, nici măcar unul dintre ele nu este plicticos de normal. Cele trei țațe nătăflețe - cina Moșca, țața Catarița, fina Frusina; doctorița Milica Manzur, cu pasiunea ei pentru grași ; Iermolai Bîc, bălanul și distratul poet al zonei; și secundarii Romaniță Curentu, nea Gheorghe Staragică, Ioana lui Colerete ; maleficii Brișcă și Bucă. Și toți ceilalți. Alături de care Al Conan Doi va încerca să descurce enigma lui Gulliver Naiba, satanistul local. Va mânca și va bea bine, conștient că acasă nu mai pupă răsfățul culinar din călătoriile de creație. Va descoperi cum se joacă țigăneasca pe nuci, și cu ce consecințe. Și, din nou, va reuși să încurce o anchetă a Miliției. Cu rezultate previzibile.

Am făcut de ani buni o adevărată pasiune pentru Al Conan Doi și pentru Vlad Mușatescu. Sunt cărți - mai ales seria Extravagantul Conan Doi și volumele de Aventuri aproximative de - de care nu mă pot plictisi, și pe care nu încetez a le recomanda tuturor. Chiar și celor care deja le-au citit. La Al Conan Doi, la fel ca în reveriile gurmande ale detectivului amator, merge mereu încă o porție. Această a doua aventură rămâne după tot acest timp preferata mea, datorită lui Gulliver Naiba, unul dintre personajele cele mai interesante din ciclul Al Conan Doi, al capitolelor cu bâlciul și nu în ultimul rând datorită secretului straniului mag. Recomandat cu drag.
de pe blogul lui Cinabru
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Aventuri aproximative - Vlad Musatescu

Anticariat carti umor, comic
Format: 20/14 cm-
sunt 3 volume de scrieri umoristice aparute separat si continua cu volumul Oameni de buna credinta - care cred ca-l am si pe acesta

citez din ultimul interviu luat autorului
"Haideti sa revenim putin la intalnirile dumneavoastra cu persoane/personalitati literare sau nu care au contribuit la formarea dumneavoastra ca om si ca scriitor...
De ce sa vorbesc o tara despre personalitatile pe care le-am cunoscut si m-au impresionat, din moment ce am scris despre acestea patru tomuri de “memorii aproximative” ?
Daca nu mai gasiti prin anticariate sau biblioteci Aventuri aproximative, volumele I, II si III, plus Oameni de buna credinta, iar spre toamna lui ‘98, Istorii literare mai putin cunoscute [...]
Relativ la intalnirile mele cu marile figuri ale literaturii am scris si publicat, pana acum, patru volume de Memorii aproximative. La “Cartea Romaneasca” (1982-1989). Vor mai urma. Insa cu titluri schimbate, de la volum la volum. Primul tom a aparut in foileton la SLAST (Suplimentul literar-artistic al “Scanteii tineretului”, nota.DH), sub directia lui Ion Cristoiu. Datorita succesului, Editura a tinut neaparat sa-l tipareasca sub forma de carte. Atunci am fost nevoit sa-i zic “Aventuri aproximative”. Fiindca “sinistra” se apucase si ea sa-si scrie memoriile (in intentie), la al patrulea volum, tov. Dulea sau ceva pe-aproape, de la Consiliul Culturii, m-a chemat si mi-a declarat ca noi, romanii, nu suntem un popor de aventurieri si sa-i dau imediat, pe loc, alt titlu. Si i-am propus Oameni fara buna credinta. Avertizandu-l ca vor mai fi inca doua parti, respectiv Oameni de rea credinta si Oameni fara credinta. A ramas cu gura cascata si m-a intrebat: Dom’le, tovarase, matale esti zdravan la cap ? L-am lamurit imediat: N-as prea zice! Mai ales ca-s scriitor, basca si umorist pe deasupra... A dat din cap anuntandu-mi: Dom’le, la volumul al doilea, ala cu ai de rea credinta, vii la mine sa mai stam de vorba. De-oi mai fi pe-aici, sau, in cel mai rau caz, la C.C.!
N-a mai fost nici un rau caz. Venise revolutia din ‘89."
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Oameni de buna credinta - Vlad Musatescu

Anticariat carti umor, comic
Format: 20/13 cm-
scrieri umoristice - de fapt cel de-al 4-lea volum la seria Aventuri aproximative. Insa datorita regimului Ceausescu a fost nevoit sa-i schimbe titlul
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Cei trei veseli naparstoci - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 20/14 cm
Unchiul Andi detectivul si nepotii sai + Cei trei veseli naparstoci
dom` Vlad publica doua carti pentru copii - "Unchiul Andi-detectivul si nepotii sai"(1982) si "Cei trei veseli naparstoci" (1985), in care, alaturi de Biba, Babane si Bibanu, se copilaresc trabantista Tanti Ralita si nevasta personala, bulgaroaica Penke.
Penke, "cea cu glas de argint", nonagenara in iunie 2008, zice ca s-au vazut, placut si luat in 1942, dar e mult de-atunci, iar Maiestrica al ei n-a stat niciodata bine cu cifrele. Mai ales cand numara banii, mai mereu lipsa!
Al Conan Doi si ostrogotii, plus Tanti Ralita. Cu un adaus in persoana lui Misu Falconetti. Cele patru aventuri din seria Al Conan Doi, basca cartile gen Expeditia Nisetrul 2 sunt printre cele mai faine publicate vreodata la noi. Iar Vlad Musatescu e unul dintre autorii cu adevarat subapreciati.
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

Expeditia Nisetrul 2 - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 20/13 cm-
politist, enigma, aventura, spionaj, umoristic

Al Conan Doi : si ostrogotii, plus Tanti Ralita. Cu un adaus in persoana lui Misu Falconetti. Cele patru aventuri din seria Al Conan Doi, basca cartile mici gen Expeditia Nisetrul 2 sunt printre cele mai faine publicate vreodata la noi. Iar Vlad Musatescu e unul dintre autorii cu adevarat subapreciati.
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

De-a V-ati Ascunselea - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 16/12 cm-
Face parte din ciclul "Jocurile detectivului Conan"

Nu știu în ce măsură se poate vorbi de o tradiție românească a romanului polițist românesc, mai ales că nu sunt decât un cititor accidental al genului. Dar cred că nici o istorie a policier-ului autohton nu l-ar putea ignora pe Vlad Mușatescu pentru tetralogia avându-l ca erou pe detectivul gurmand și încurcă-lume Al Conan Doi, scriitor mereu în căutarea unei oaze de liniște, unde să-și poată scrie romanele. Oază de liniște care, odată găsită, devine repede scena unei noi aventuri. Reunite sub titlul Extravagantul Conan Doi (ediția definitivă, în două volume groase, a apărut în urma unei discuții cu Marin Preda), cele patru părți ale seriei au fost încă din epocă reale bestseller-uri, și încă nu și-au pierdut din farmec.

Cea de a treia parte a aventurilor lui Al Conan Doi îl duce pe simpaticul și flămândul detectiv în… Delta Dunării. Cu ajutorul eternei Tanti Ralița, mătușa dependentă de cafea, Mărășești și filme cu gangsteri, îndrăgostitul de bătrâna Erika ajunge să se refugieze pe tărâmul rezervației naturale cel mai promovate atunci. În căutare de liniște, mult pește și noi trăsnăi. Nu am înțeles niciodată fascinația pentru pescuit, dar pentru Al Conan Delta este un paradis patriarhal, departe de bulgăroaica Penke și ochiul ei vigilent, credincios regimului drastic de slăbire. Delta, cu mult pește, pește de toate felurile, un Eden piscicol pentru un detectiv amator, grăsuliu și mâncăcios. Și găzduit de o familie de lipoveni de la Mila 41 – Stepan, mare amator de vodka-satelit, Mașa-Garafa și puștiul Vova, plus porcul Sandolea – Al Conan Doi își respectă cu sfințenie regimul dietetic. Se hrănește cu borș de șaran (crap) în castroane imense, șaran și alte specii solzoase prăjite în ulei de rapiță, chiftele de știucă și tot soiul de alte preparate specifice, spălate cu sticle de vin acru, condimentate cu brânză de baltă și cafea pregătită în gamela pentru mujdei. Tot acolo va trece în două rânduri prin experiența curat antropologică și intens gastronomică a nunții lipovenești, prima oară ca invitat de seamă al noii nunți între Stepan și Mașa-Garafa, nuntă repetată periodic din motive ascunse. Și casnice. Vorba aceluiași Stepan, facem roman, domnu’ Conan. Doar că domnul Conan nici măcar nu s-a așezat vreo clipă la mașina de scris.

Nu durează mult până când Al Conan Doi să reușească (din nou) să tulbure viața liniștitei așezări de pescari. Mai întâi pune în alertă CAP-ul local, alarmat că ziaristul de la Fapta a venit să scrie despre ei. CAP cu membri ca Hristu Ferșampanos (singurul descendent din regiune al galilor) , Milipoc Papașa, Pilu Arambașa și restul personagiilor pitorești. Apoi, firește, dă peste cap siesta unicului oficiu poștal de la Mila 41, cu factorul său Mișa Negroponte, cel cu bicicletă și o spaimă atavică de apă, mai ales potabilă. Și pe care trăscăul de Tâncăbești îl face să devină, etilic de rapid, fanul numărul 1 al scriitorului pripășit în Deltă. Oficiu poștal condus cu o mână de fier de tomnatica și seducătoarea Moira Gherghidap, destul de trecută și cu un vag breton sub nasul acvilin, dar foarte interesată de Al Conan Doi. Poate prea interesată. Și pasionată de divinație, mai ales de cititul în cafea.

Așa cum se întâmplă în toate aventurile sale, Al Conan Doi reușește să se împrietenească și cu o echipă de aparenți cineaști, conduși de experimentatul regizor Socrate Cotoi, trupă de șoc ce îi include și pe Grigulea Pîșu, Gică Bendix în rol de cascador, tovarășul Cotonog ca director de producție și Romeo Pârvuică, fost căpitan de apă dulce. Veniți oficial să imortalizeze frumusețile Deltei și la fel de flămânzi ca îndrăgitul Al Conan Doi, pe care îl înconjoară imediat cu o afecțiune bine jucată, ar fi cei mai buni prieteni ai acestuia. Dacă vigilentul Al Conan Doi nu ar prinde firul deșirat al unei conspirații, ce amenință să aducă grave prejudicii avutului obștesc (sau cam așa ceva), iar conștiința lui civică nu l-ar îndemna să oprească planul cvintetului de fantastici, sprijiniți și de Moira Gherghidap. Și dacă adaugi la asta ca ingrediente una magazine cu batog de morun, una dirigintă de poștă care visează la luxul occidental, cinci infractori nu foarte inspirați, adăugând un polonic de fler detectivistic marca Al Conan Doi…

Cumva, de fiecare dată când se apucă de o anchetă, Al Conan Doi reușește cu real succes nu doar să încurce lucrurile până ai nevoie de multă răbdare să le mai scoți la lumină, dar mai ales să provoace o serie de gaguri și isprăvi vrednice de cele mai bune comedii mute din epoca de aur a cinematografului. Pasionat de romane cu mistere și filme cu gangsteri, rotofeiul scriitor vede peste tot amenințări și planuri complicate, iar lupta lui cu elementele infracționale înrăite transformă viața până mai ieri liniștită a micii localității într-un spectacol de bâlci. Iar tocmai când e sigur că potențialii criminali au fost anihilați, apare un complice la care nimeni nu se aștepta. Numai milițian însărcinat cu un caz în care s-a implicat Al Conan Doi să nu fii. Mai bine demisionezi și te apuci de pescuit în Deltă, ori te întreci la băut vodka-satelit cu Stepan Cușeai. Scapi măcar cu nervii întregi.

Vlad Mușatescu a găsit cu această tetralogie formula câștigătoare, combinând elementele de bază ale romanului polițist cu un umor de bună calitate, în parte onomastic, în parte cinematografic, nume trăsnite, plus comic de situație și gaguri peste gaguri, întregul având în centru un anti-erou pe care nu poți să nu-l îndrăgești. Dincolo de comic, a reușit să-și găsească personaje memorabile, a reușit să construiască de fiecare dată un schelet epic funcțional și interesant, a reușit acea tensiune a unei narațiuni bine ținute în frâu. Genul de carte la care râzi, foarte deschis și fără să te abții, și la recitirea cu numărul X. Sigur, se pot face referințe, trimiteri și apropieri, se poate vorbi despre elementele esențiale ale romanului polițist. Etc. Dar esențial rămâne că au fost romane de succes atunci, sunt citite și astăzi cu aceeași plăcere, și în mai bine de trei decenii nu și-au pierdut deloc farmecul. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, este un vis inaccesibil pentru destui autori.
de pe blogul lui Cinabru
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
        Detalii

De-a Baza - Vlad Musatescu

Anticariat carti politist, enigma, aventura, spionaj, umor
Format: 16/12 cm-
Face parte din ciclul "Jocurile detectivului Conan"

Cel mai greu când vine vorba de tetralogia avându-l ca erou principal pe mereu flămândul și zăbăucul detectiv Al Conan Doi este să alegi care este romanul preferat. De fiecare dată când recitești una dintre cele patru părți ești precis (ca să-i cităm pe ostrogoți) că aceea este și cea mai reușită, numai că fiind vorba de Vlad Mușatescu aceste recitiri sunt periodice și dese. De-a bîza încheie ciclul de cărți pseudo-polițiste cu o nouă și distrugătoare aventură a lui Al Conan Doi, însoțit de eternii Biba, Babane și Babacu (sincer, îi eclipsează atât de ușor pe nesărații Cireșari) de această dată scriitorul nostru fiind pe urmele temutei Filiere Francezu. Și cum un pasionat de enigme polițiste știe că este de datoria sa, spre disperarea Miliției, să rezolve orice enigmă îi iese în cale, Buflea pornește din nou la drum. Fuge de feliuța de brânză de veci, fuge de regim, fuge de agitație, măcinat de acea necesitate profund personală de a rezolva mistere. Fără să știe că mulți ani înainte de Filantropica principiul poveștii care stoarce bani era prezent, fără a fi condensat într-o replică memorabilă. Dar funcționa atât de bine...

După ce este ejectat fără menajamente din clinica Institutului de Endocrinologie, unde organizase un nocturn și sardanapalic ospăț din merindele colegilor de salon puși la îngrășat, distrugând definitiv orice speranță a specialiștilor de a reduce cu măcar câteva grame cele câteva tone ale colectivului de obezi, Al Conan Doi revine acasă. Acasă, unde totul este minunat, scrumiera plină de chiștoace, bătrâna Erica este gata de o bătaie cotidiană și zdravănă, iar bulgăroaica Penke este, din fericire, absentă. Pentru că în acea zi nefastă Al băiețelule primește vizite. Mai întâi cuplul alcătuit din Gherigogu și eventuala sa fiică, Flory, cele două persoane de serviciu, destul de dubioase ca aspect, gata să aibă grijă de curățenia casei pentru două sute de lei. Pe zi. Plus ce se bea și se mănâncă. Și în ciuda imaginii mizere cei doi au un apetit ce rivalizează cu cel al detectivului. Și un talent aproape chaplinian de a distruge tot ce ating, transformând locuința tihnită din Calea Moșilor într-un dezastru cu pereți și prize. Iar când reușesc să se prăbușească însoțiți de cazanul din baie, detectivul mai primește vizita unui pretins frate vitreg și pe cea a unei cucoane destul de trecute, cu părul portocaliu și pasionată de scriitori, care zor-nevoie vrea ca blajinul detectiv să o ia de nevastă. Cu greu, detectivul reușește să evacueze menajeria bipedă și stridentă, ce își pusese în minte să îl ușureze de televizor, radio și alte valori. Dar un detectiv nu doarme niciodată, și din orice mărunțiș scoate un indiciu. Nu cumva cei patru sunt parte dintr-o rețea mai importantă? Nu cumva este mai mult aici decât pare la prima vedere?

Retras pentru un mini-concediu la Valea cu Urși, cantonul unde îl așteaptă trupa de șoc a celor trei nepoți - rotofeiul mezin Babacu, blonduța Biba și atleticul Babane - încleștat în lupta cu lucrările pomicole și ”jardiniere”, cariera de bucătar amator și pasiunea de pescar, Al Conan Doi reîncepe investigațiile. Convins de copii să viziteze motelul Craiul Munților din apropiere, Al Conan Doi este sigur în scurt timp - și acesta este, ca de fiecare dată, semnalul pentru dezastru - că se află în fața unui nou complot. O nouă enigmă. Fauna aciuiată la motel, sub conducerea apoplecticului responsabil Grebencea, unchiul frumoasei și inocentei Lili Mamulea, este la fel de diversă și colorată ca în capitală. Șeful neîncoronat și clientul răsfățat este arhitectul Maximilian Prior, cu prietenii săi Cezar Schiledi și Alexandru Gai. Și nu numai. Bogat și elegant, gata oricând să facă cinste tuturor, generos cu prietenii mai vechi și mai noi, de ocazie sau stabili. O celebritate locală. Pândită cu toată atenția de un grup de bișnițari extrem, dar extrem de dubioși - Jimmy Navarrelli, trompetist bulevardier și înțolit decadent de hippy, cu pantaloni evazați, plete și restul accesoriilor la modă, însoțit de seducătoarea Dragodana Tatu și secondat de Begibeg Mehmet Ali, sunt pentru Conan Doi, fără îndoială, eroii negativi ai anchetei. Plus restul celor care se învârt pe acolo, aruncând cu bani și fiind într-o vacanță aparent permanentă. Se pare că turismul românesc funcționa teribil de bine la Craiul Munților. Toată trupa se ospătează pe rupte, uneori pe banii unchiului Al, alteori la invitația lui Prior, mese în buna tradiție a romanelor, condimentate cu Pepsi și sticle pântecoase de Dimple, preferatul lui Prior. Merg la petreceri ce degenerează într-o încăierare generală și distrugerea parțială a mobilierului. Spionează și încearcă să afle ce-i cu pretinșii studenți hippioți.

Iar când arhitectul este anunțat că a primit din Germania (probabil Federală) o moștenire colosală - o jumătate de milion de mărci și un Mercedes - apare și marea problemă. Pentru toate acestea trebuie plătite taxe, taxe consistente, și nu știu cum se face că celebrul arhitect pur și simplu nu are bani îndeajuns. Dar când e vorba de un Mercedes pe motorină și o avere în mărci, deși nu este indicat cursul de schimb al vremii, nici nu se pune problema de bani când ai prieteni. Prieteni care nu ezită să te sponsorizeze, doar o să-i răsplătești regește atunci când încasezi prima tranșă a moștenirii. Și, cum bine își dă seama Al Conan Doi, cu tot cu ostrogoții, cei trei tineri bișnițari și-au pus în cap să îi răpească lui Maximilian Prior fericirea de fi pe jumătate milionar. Cu orice preț. Și cât mai repede. Așa că redutabilul și gurmandul detectiv se dedică, și de această dată, misiunii sale, pe care până la final vom realiza că a înțeles-o alandala. Și când toate personajele se strâng la cantonul de la Valea cu Urși, pentru un asalt final, este clar că nu va mai rămâne mare lucru din idilica locuință. Angrenați în prinderea celor trei bișnițari, cei patru care au speriat Craiul Munților vor descoperi cine era Francezu și ce era cu misterioasa lui filieră. Total pe dos decât descoperise zăbăucul detectiv.

De-a bîza este, cred, cel mai cinematografic dintre romanele ciclului, și este un mister pentru mine de ce nici un regizor nu s-a apucat să le ecranizeze, mai ales înainte de 1989, când se bucurau categoric de o popularitate și mai mare. Ar fi ieșit un ciclu de comedii ce puteau rivaliza, bine puse în scenă și cu o distribuție de calibru, cu saga celebrelor BD-uri. Posibil și atunci să fi avut nevoie nu doar de fonduri, ci și de pile serioase. Posibil. Personajele îmbină același umor onomastic tipic (Jimmy Navarrelli, Dumnezeule) și comicul de situație, gagul, distrugerea amuzantă, prăvălirea cadrului și eroilor unii peste alții la propriu și la figurat. Indignarea lui Al Conan Doi, detectiv, jurnalist neînfricat și autor de policier-uri mereu nepublicate în fața decadenței hippiote a nesfintei treimi conduse de trompetist, scenele de mulțime îngrămădite în jurul mesei, unchiul și nepoții la pescuit sau aducând gospodăria părintească la un pas de faliment agricol, Vițica și restul viețuitoarelor de la canton, Grebencea patronând adunarea ca un servil mafiot de provincie, tomnatecul cavaler Prior ce pare urmărit mai curând de ghinion decât de noroc... O nouă menajerie în ultima aventură a lui Al Conan Doi. Momentan De-a bîza este cel mai bun roman din serie. Până le iau la recitit și pe celelalte. de pe blogul lui Cinabru
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți.
Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.

Adauga in cos
Pagini:  ( 1 )  2 >>  
 Web Design  Web Hosting  

Nu gasiti o carte ?

Rog sunați la telefon și NUMAI după aceea pe:

(aici raspund doar cand am netul deschis)

sau
Scrieți AICI
O ultimă variantă:

O vom gasi in reteaua noastra de colaboratori !