|
 Anticariat Librarie - Mii de carti vechi si noi din cele mai diverse categorii
|
|
Ora 25 - Virgil Gheorghiu Anticariat carti literatura romana, diaspora
Format: 19,5/12 cm- Ora 25 (în franceză: La Vingt-cinquième heure) este un roman scris de Constantin Virgil Gheorghiu și publicat în 1949.
Romanul a fost scris în limba română, cu titlul Ora 25, și tradus în limba franceză de Monique Saint-Côme. În România a putut fi publicat după decesul autorului, mai precis, abia după căderea comunismului.
Constantin Virgil Gheorghiu este cel mai cunoscut romancier roman din exil, interzis timp de 45 de ani in comunism.
Povestea este doar semi-fictionala, caci Gheorghiu insusi, in calitatea sa de vechi diplomat, a fost arestat de autoritatile americane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Romanul Ora 25 a vazut lumina tiparului in 1949, cunoaste un succes uluitor ca tiraj, traduceri, impact asupra cititorilor, dezbateri.
Dintre personalitatile mari ale exilului rornanesc, il elogiaza Mircea Eliade intr-un articol din "Uniunea Romana", din martie 1949: "Socotim ca este de datoria fiecarui rornan sa-I citeasca, nu numai ca este vorba de cea dintai creatie literara importanta a emigratiei romanesti, ci si pentru ca reveleaza un aspect al istoriei contemporane pe care inca nici un alt scriitor european sau american nu l-a pus in lumina cu atata claritate atat de patrunzator. Este, in fond prima opera literara in care se oglindeste teroarea istoriei contemporane, istorie care insemneaza, pentru imensa majoritate a globului, fie moartea, fie transformarea in masina, depersonalizarea, dezumanizarea.
- N-am citit nimic, in nici o literatura, care sa se apropie, cat de departe, de teroarea istoriei pe care o indura personajele Dumitale. Consider Ora 25 una dintre cele mai mari carti ale generatiei noastre, din toate tarile - Mircea Eliade"
Succesul uluitor al romanului vine din multiple orizonturi de asteptare pe care le-a activat: istoric si politic, filozofic si religios. Trecusera putini ani de la incheierea razboiului care produsese mutatii in constiinta individuala si colectiva nelinistile ii framantau pe cei scapati teferi de sub tavalugul istoriei, privirile inca nu puteau scruta dincolo de suprafata evenimentelor si, brusc, un rornan rascolea totul si raspundea la intrebari inca nepuse despre absurdul razboiului si cruzimea fiintei umane, despre un punct critic la care a ajuns civilizatia ca efect al progresului si al erei tehnologice.
Cartea aduce in lumina complexe dintre identitate si alteritate, pragul dintre diferenta si discriminare, tragedia omului care ajunge la instrainare absoluta de tot ce i-ar putea defini individualitatea. Totodata, apar aici fapte si dovezi ce tulbura total maniheismul pe care l-a impus sfarsitul razboiuiui cand judecata o fac invingatorii si ei lasa marturiile pentru istorie. Poate ca pentru prima oara cititorii occidentali citeau pagini cutremuratoare despre atrocitatile comise in tarile Estului de soldatii sovietici si despre sangeroasa "eliberare" pe care ei o aduceau.
Personajul principal este un taran roman, Johann Moritz, si istoria il face sa treaca mereu altcineva: trirnis in lagar impreuna cu evreii capata alt nume, Iacob Moritz, evadeaza cu trei dintre tovarasii de lagar si ajunge la Budapesta dar abandonat de acestia si prins de politie este inchis ca spion roman; autoritatile maghiare il vand Germaniei sub numele de Janos Moritz; un colonel animat de ideile rasiste si ale puritatii etnice il considera intruparea arianului, conservat in cadrul unei comunitati de sasi din Transilvania in forma pura, ajunge astfel intr-o unitate SS, se casatoreste cu o femeie ariana, evadeaza cu prizonierii francezi iar americanii il considera ... german. - Elisabeta Lasconi
Iohann Moritz, este un țăran dintr-un sat românesc, devine victimă involuntară a celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când indivizii nu mai sunt considerați ca atare, ci sunt tratați ca membri ai rasei din care fac parte. Iohann Moritz este aruncat succesiv ca un pai de evrei, români, maghiari, germani și americani, fiecare văzând un membru al unei clase de care în cele din urmă nu aparține, fiind în imposibilitatea de a-și exercita libertatea sa de om în fața unei societăți dezumanizate.
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
Talaz - Cezar Flamura Anticariat carti carte veche
Format: 24/17 cm carte veche de poezii
CEZAR FLAMURĂ (1913 2006) S-a născut la Cîmpulung Moldovenesc, în 6 februarie 1913. Se numea Vasile Blănaru, dar urma să-și semneze restrânsa operă poetică cu pseudonimul Cezar Flamură.
A studiat, ca și viitorul lider comunist Emil Bodnăraș, la liceul Dragoș Vodă din Cîmpulung Moldovenesc, dar, înființând, în 1933, o Frăție de cruce a liceenilor, a fost exmatriculat și, în consecință, obligat să-și continue studiile departe de casă, la Lipcani, în Basarabia. A urmat, apoi, Academia de Artă Dramatică și Cinematografică din Iași, iar în paralel și Facultatea de Istorie.
În 1939, a publicat o foarte singură carte de poezie, Talaz, care avea să fie arsă prin curțile interioare ale închisorilor patriei.
Cât a durat războiul, Vasile Blănaru, fost asistent de regie la Teatrul Național din București, din 1937, sub direcțiunea lui Liviu Rebreanu, a fost reporter de frontul de răsărit, ca și Virgil Gheorghiu, corespondențele lui din prima linie fiind publicate în Curentul, în Universul și în Timpul. Când mai avea vreme, scria și poezie, și publicistică de dreapta, colaborând la Pământul Strămoșesc, la Libertatea și la Buna Vestire.
A fost arestat în 1949, eliberat în 1954, apoi rearestat, împreună cu cei doi frați ai săi, Gheorghe și Grigore I. Blănaru și de alți câțiva câmpulungeni (din inventata bandă a lui Blănaru), în cumplita noapte de 13/14 martie 1958 a încarcerării întregii intelectualități românești, schingiuit și umilit prin închisorile din Botoșani și Suceava, condamnat, în cele din urmă, la moarte și dus pentru a aștepta executarea sentinței la Jilava.
A zăcut 804 zile și nopți în lanțurile morții, cum avea să-și intituleze cartea apărută în 1996, apoi condamnarea la moarte i-a fost schimbată în muncă forțată pe viață, la intervenția lui Manole Bodnăraș, fratele fostului lui coleg de la Dragoș Vodă, Emil Bodnăraș.
A mai publicat, abia după Revoluția Română, Generalul Antonescu în cămașă verde legionară (2 volume, în 1996 și 1998), Mercenarii infernului (1999), Apocalipsa ucigașă / Înfricoșătorul asasinat din noaptea de 29/30 noiembrie 1938 (2002), adică mărturisiri trăite lăuntric vreme de o viață, dar puse în pagini târziu pentru a se alătura unei cărți anterioare, Blăstămul lui Iorga adevărul în moartea savantului.
A murit, la începutul primăverii anului 2006, la București. În Bucovina, în memorialele durerii, în presa literară de dreapta din țară, poeziile lui Cezar Flamură nu mai pot fi aflate. Cartea lui de poeme se pare că a devenit cenușă pentru totdeauna.
Din poezia lui Cezar Viorel Flamură, cum semna, de fapt, poetul câmpulungean Vasile Blănaru, nu-ți poți permite luxul de a alege, până ce urmașii săi sau cei care i-au fost apropiați nu-l vor reînvia și printr-o carte de poezie, dacă omul cu o întreagă viață de martiriu și-o fi adunat poemele tinereții, așa cum le păstrase memorii, într-un caiet oarecare.
Din singurul text poetic pe care l-am putut găsi, Popas, Cezar Flamură, un fel de frate liric al lui George Sidorovici, ni se înfățișează aidoma unei primăveri bucovinene, care se dărâmă, incredibil de încet, dinspre cer, înspre poalele munților. Iar cerul acela, veșnicul cer al străbunilor, încărcat de sfințenie și obligând la reculegere, solidarizează până la încleștarea pumnului înspre cei care, substituindu-se lui Dumnezeu, ne spulberă prin vremuri cu cinică ipocrizie, singura șansă de salvare a făpturilor umane fiind nu misticismul, așa cum s-ar părea la o lectură superficială a textului liric, ci metafizicul, starea aceea de unire cu cerul, din ce în ce mai depreciată în favoarea făloșeniei numită civilizație.
Cezar Flamură, trăitor disperat de poezie, a purtat mult prea multă vreme cununa de spini și nimeni nu are dreptul să-l mai împovăreze cu suferință și în preajmă de odihnă, acolo unde spiritul e numai libertate, libertatea dintre iarbă și cer.
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
9 pentru eternitate - Mircea Micu si Gheorghe Tomozei Anticariat carti literatura romana
Format: de format ceva mai mare decat normal
acesta carte se dedica memoriei celor 9 scriitori disparuti in urma seismului din 4 martie 1977: A. E. Baconsky, Savin Bratu, Daniela Caurea, Mihai Gafita, Virgil Gheorghiu, Alexandru Ivasiuc, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Stefanescu
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
Nostalgii intacte - Dorin Tudoran Anticariat carti literatura romana
Format: de format normal
contine interviuri cu mai multi literati roamani:
Eugeniu Stefanescu-Est
Mihail Cruceanu
Iorgu Iordan
Sasa Pana
Virgil Gheorghiu
Mihai Beniuc
Virgil Carianopol
Edgar Papu
Bazil Gruia
Stefan Pascu
Laurentiu Fulga
Francisc Pacurariu
Ov. S. Crohmalniceanu
Alexandru Andritoiu
Ion Vlad
D. R. Popescu
Marin Sorescu
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
|
© 2023 Anticariat Librarie, Ploiesti. Toate drepturile rezervate.
|
|
|
|
|