|
 Anticariat Librarie - Mii de carti vechi si noi din cele mai diverse categorii
|
|
Biserica Ortododoxa Romana in primul deceniu comunist - Cristian Vasile Anticariat carti religie. ortodoxie
Format: NU ESTE PE STOC, INSA O CAUT LA COMANDA - pentru detalii va rog puneti cartea in cos. Scrieti la observatii ceva de genul: stiu ca nu e pe stoc dar doresc sa o cautati pentru mine si finalizati comanda. FOARTE EFICIENT ESTE DACA SUNATI LA TELEFON clik pe butonul Contact si gasiti nr de telefon. de preferat cel rosu.
va voi trimite un mesaj cu un fisier atasat cu conditiile pentru a cauta aceasta carte sau mai multe altele care poate nici nu sunt postate pe site si le doriti !
de format normal 130x200 mm
ISBN: 973-669-136-5
În cartea lui despre Biserica Ortodoxã Românã, Cristian Vasile atinge multe subiecte delicate, în rãspãr cu modul de abordare al istoriografiei oficiale. Autorul susține cã puterea (pro)comunistã nu a apelat întotdeauna la forțã și nu a subordonat Biserica doar prin presiuni, arestãri și amenințãri, ci și prin specularea unor adânci tensiuni și rivalitãți din interiorul clerului. Marea flexibilitate a conducerii PCR în politica religioasã s-a vãdit încã din 1945, când unii preoți și teologi epurați au început sã fie recuperați" și ulterior chiar folosiți ca informatori. E o realitate tristã cã mai mulți preoți au fost arestați sau anchetați din cauza denunțurilor altor clerici. În timp ce planul comunist de supunere a Bisericii, care s-a conturat în anii 19471948, a fost coerent, dar și flexibil,
lumea clerului a fost dezbinatã. O firavã solidaritate a preoțimii din eparhii cu prelații deveniți indezirabili pentru comuniști (cu
mitropolitul Irineu al Moldovei, de pildã) nu a lipsit, dar a fost
repede înãbușitã cu metode polițienești.
În final, ajutat și de memoriile lui Petre Pandrea, Cristian Vasile
încearcã sã deslușeascã împrejurãrile prigoanei declanșate în anii '50 împotriva mãnãstirii Vladimirești.
Personajele luminoase ale cãrții sunt doi prelați: patriarhul Nicodim și mitropolitul Irineu; dispariþia lor în 1948 suspectã, dupã unele surse anunțã o nouã epocã. Însã cititorul se va întâlni și cu personaje secundare, precum Arsenie Boca, Benedict Ghiuș, mari duhovnici ai ortodoxiei, sau cu ierarhi de azi: PF Sa Teoctist, IPS Antonie, IPS Bartolomeu și alții, care în urmã cu 4050 de ani erau doar tineri cãlugãri sau diaconi.
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
Fantoma lui Georghiu-Dej - Vladimir Tismaneanu Anticariat carti Biografii, memorii, jurnale
Format: de format normal
"Șocând prin noutatea și prospețimea cu care investigheză un spațiu al gândirii ce-i fusese sistematic interzis intelectualului român, analizele lui Vladimir Tismăneanu sunt excepționale studii de filozofie politică. Fantoma lui Gheorghiu-Dej este un posibil nucleu al unei întreprinderi mult mai vaste. Dar descoperim în ea, într-o veritabilă mise-en-abîme, liniile de forță ale unui discurs care încearcă să coboare la rădăcina lucrurilor. Complicitățile vinovate, spaimele comune și complexele de inferioritate, împărtășite de către majoritatea membrilor elitei politice românești postbelice, își găsesc explicațiile în abile coborâri în adâncimile, adeseori insondabile, ale unor spirite confiscate de magia neagră a comunismului. Volumul de față poate fi citit și ca un tratat de demonologie politică." (Mircea Mihăieș)
"Cartea lui Vladimir Tismăneanu discerne particularitățile culturii politice a comunismului românesc, tipul specific de autocrație, și surprinde foarte bine mentalitatea liderilor comuniști români din perioada interbelică până în 1989, cu prelungirile postdecembriste. Inspirat mai ales de contribuțiile lui Robert C. Tucker, professor emeritus la Universitatea Princeton, de care se simte extrem de apropiat, Vladimir Tismăneanu, prin Fantoma lui Gheorghiu-Dej, a reușit în primul rând să alcătuiască un adevărat manual despre cultura politică a comunismului românesc, cu multe lecții care au la bază lectura prin biografie. În al doilea rând, cartea sa este atât un inventar al patologiilor politice specifice regimului comunist de la București, privit din perspectivă comparativă, cât și o portretizare verosimilă a doi dictatori (Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu)." (Cristian Vasile)
|
|
Preț: Negociabil în funcție de câte (și ce) titluri cereți. Dacă sunați e foarte posibil să vă dau prețul pe loc sau imediat ce ajung la PC.
Adauga in cos
|
|
© 2025 Anticariat Librarie, Ploiesti. Toate drepturile rezervate.
|
|
|
|
|