Descriere:
|
2 volume de format mic, din care am pe stoc doar vol 1 se poate oferi si separat
adica am Exilul si imparatia. Celelalte 2 titluri le am separat in cate un volum. Dati clic pe autor.
Aceaste carti contin alaturi de o serie de mici bijuterii narative, numite eseuri si povestiri si doua romane celebre, toate ale unui autor care i-a fermecat pana si pe sfincsii care acorda premiul Nobel...
Exilul si imparatia - un univers in care granita dintre fictiune si realitate nu e vizibila, ceea ce face cu atat mai atragatoare lectura...
Strainul - descrie o crima si goliciunea omului in fata unei situatii absurde.
Ciuma - o parabola perfecta, complexa a solidaritatii umane in fata nenorocirii.
Străinul (în franceză LÉtranger) este un roman scris de Albert Camus și publicat în 1942. Tema și perspectivele sale sunt adesea citate ca exemple ale filozofiei absurdului și existențialismului lui Camus, deși Camus a respins personal ultima etichetă.
Personajul principal este Meursault, un franco-algerian indiferent ("un cetățean al Franței domiciliat în Africa de Nord, un om mediteranean, un homme du midi care abia cunoaște cultura mediteraneană tradițională") care, după ce a participat la înmormântarea mamei sale, ucide apatic un bărbat arab pe care el îl cunoscuse la Alger. Povestea este împărțită în două părți: punctul de vedere al lui Meursault (narat la persoana I) înainte și, respectiv, după crimă.
În ianuarie 1955, Camus a spus: Eu am rezumat Străinul cu mult timp în urmă, printr-o remarcă pe care o admit ca extrem de paradoxală: În societatea noastră orice om care nu plânge la înmormântarea mamei sale riscă să fie condamnat la moarte. Am vrut doar să spun că eroul cărții mele este condamnat pentru că el nu joacă acest joc.
Romanul face parte din ciclul absurdului, o trilogie compusă din romanul Străinul, eseul Mitul lui Sisif și piesa de teatru Caligula, constituind fundamentul filozofiei camusiene: absurdul, din cadrul existențialismului. Pe baza acestui roman, tradus în 40 de limbi, Luchino Visconti a realizat în 1967 o adaptare cinematografică.
|