Descriere:
|
autorul a emigrat in SUA
maiestria cu care autorul impleteste cuvintele este deosebita, mergand de la lirism la vulgaritate si invers. Patrunzand adanc in mintea personajelor, ne dezvaluie trairi pline de sensibilitate deopotriva cu unele grotesti. Imbracand forma unei povesti de demult, istorioara ce-l are in centru pe parintele-talhar aminteste intr-un fel de basm, prin parfumul epocii, dar si prin caracterul moralizator. Dragostea imbraca haina slabiciunii si a pacatului, personajele sunt pline de semnificatii.
Personajul principal, parintele Anichit, departe de a avea virtutile pe care statutul sau le presupune, adauga la sirul de nelegiuri si pasiunea pentru o fata din sat, pasiune ce ia nastere in biserica, tocmai in timp ce o cununa pe aceasta cu un tigan din satul vecin. Sunt multe intamplari ce te lasa perplex, uimire accentuata de calitatea de fata bisericeasca pe care o are personajul. Nu intru in amanunte spre a povesti efectiv din ele, tin doar sa precizez cruzimea unora din aceste intamplari, uneori greu de citit din cauza imaginilor pe care le desenezi inerent in minte in timpul lecturii.
Totusi, am citit cartea cu placere, in primul rand datorita stilului in care este scrisa si, in al doilea rand, datorita curiozitatii generate de firul epic, atat de imprevizibil. Nu stiam la ce sa ma astept si asta m-a determinat sa ajung repede la final. Daca gasiti cartea uitata prin vreo biblioteca a bunicii sau a parintilor, eu zic ca merita sa-i acordati un strop de atentie. - citat de pe un blog
|