Descriere:
|
de format normal
În perioada 1956-1968, Paul Goma este arestat, condamnat la doi ani de închisoare corecțională; la expirarea pedepsei este condamnat administrativ la 36 de luni, suplimentate cu alte 24. În urma unor memorii în care cere ridicarea restricțiilor domiciliare din Lătești - Bărăgan, pentru că avea amândoi părinții bolnavi, este eliberat din domiciliul obligatoriu în februarie 1962. În 1965, în virtutea unui decret care permitea foștilor deținuți politici să își continue studiile superioare, dă alt examen de admitere la Filologie, nefiindu-i permisă (ca altor fdp) înscrierea în anul III, acolo unde rămăsese cu studiile în momentul arestării din 1956. Este hărțuit în permanență de Securitate, care face presiuni pentru a deveni informator.
1967 este anul în care devin publice, prin lectură în cenaclu, și prin intermediul televiziunii austriece, primele fragmente din romanul "Ostinato", a cărui primă variantă este trimisă în Occident. În același an - 1967 - Miron Radu Paraschivescu pronunță celebra caracterizare a lui Paul Goma: "este un Soljenițîn român".
Pentru lumea literară românească, Paul Goma nu a existat înainte de 1989 și se dorește ca el să nu existe nici azi. A fost mai confortabil ca el să fie "disident" și "lipsit de talent". Până în 1989 a publicat un singur volum în limba română - "Camera de alături" - care a fost interzis.
Către sfârșitul anilor 1970, "Camera de alături" era vânată în librării, pe tarabe și în bibliotecile oamenilor, de către informatorii Securității. Nimic în România nu trebuia să amintească de existența lui Paul Goma. Măsurile de compromitere și asasinare morală au continuat într-un ritm alert după exilarea din noiembrie 1977. Ofițerii, informatorii și agenții de influență au lucrat din plin la colportarea și plasarea versiunilor Securității în mediile occidentale, nu doar în comunitățile românești, ci și în cele diplomatice străine. Astfel, au reușit în bună măsură să îi afecteze imaginea și credibilitatea chiar și în ochii unor oameni care îl cunoșteau nemijlocit și cu care se afla de aceeași parte a baricadei.
citat de pe blogul http://flori-balanescu.blogspot.ro/2012/04/scurta-privire-ep-i-paul-goma-dupa-35.html
|