Descriere:
|
NU ESTE PE STOC, INSA O CAUT LA COMANDA - pentru detalii va rog puneti cartea in cos. Scrieti la observatii ceva de genul: stiu ca nu e pe stoc dar doresc sa o cautati pentru mine si finalizati comanda. FOARTE EFICIENT ESTE DACA SUNATI LA TELEFON clik pe butonul Contact si gasiti nr de telefon. de preferat cel rosu.
va voi trimite un mesaj cu un fisier atasat cu conditiile pentru a cauta aceasta carte sau mai multe altele care poate nici nu sunt postate pe site si le doriti !
de format normal 130x200 mm
ISBN: 973-669-136-5
În cartea lui despre Biserica Ortodoxã Românã, Cristian Vasile atinge multe subiecte delicate, în rãspãr cu modul de abordare al istoriografiei oficiale. Autorul susține cã puterea (pro)comunistã nu a apelat întotdeauna la forțã și nu a subordonat Biserica doar prin presiuni, arestãri și amenințãri, ci și prin specularea unor adânci tensiuni și rivalitãți din interiorul clerului. Marea flexibilitate a conducerii PCR în politica religioasã s-a vãdit încã din 1945, când unii preoți și teologi epurați au început sã fie recuperați" și ulterior chiar folosiți ca informatori. E o realitate tristã cã mai mulți preoți au fost arestați sau anchetați din cauza denunțurilor altor clerici. În timp ce planul comunist de supunere a Bisericii, care s-a conturat în anii 19471948, a fost coerent, dar și flexibil,
lumea clerului a fost dezbinatã. O firavã solidaritate a preoțimii din eparhii cu prelații deveniți indezirabili pentru comuniști (cu
mitropolitul Irineu al Moldovei, de pildã) nu a lipsit, dar a fost
repede înãbușitã cu metode polițienești.
În final, ajutat și de memoriile lui Petre Pandrea, Cristian Vasile
încearcã sã deslușeascã împrejurãrile prigoanei declanșate în anii '50 împotriva mãnãstirii Vladimirești.
Personajele luminoase ale cãrții sunt doi prelați: patriarhul Nicodim și mitropolitul Irineu; dispariþia lor în 1948 suspectã, dupã unele surse anunțã o nouã epocã. Însã cititorul se va întâlni și cu personaje secundare, precum Arsenie Boca, Benedict Ghiuș, mari duhovnici ai ortodoxiei, sau cu ierarhi de azi: PF Sa Teoctist, IPS Antonie, IPS Bartolomeu și alții, care în urmã cu 4050 de ani erau doar tineri cãlugãri sau diaconi.
|